Ablakfóliázásról általánosságban, tévhitek, szériák közti különbségek, tudnivalók.

Manapság nagy népszerűségnek örvend az autók ablakainak sötétítése, sportosabb megjelenés, belátás védelem vagy más okok miatt. Új autó vásárlásakor kérhetünk akár gyárilag sötét ablakokat, azonban az ablakfóliázás ennél is jobb megoldást jelent. Miért is van ez ? Nézzük miről is van szó pontosan, mik az előnyök és hátrányok.

Az ablakfóliázás 1940 és 1958 között jelent meg az autóiparban, ekkor még csupán anyagában színezett fólia volt kapható. Gyári extraként volt kérhető új autókhoz ezért viszonylag kevés emberhez jutott el, az anyag pedig rövid időn belül belilult, buborékos lett.
A 60-as évek végén érkezett a változás, ekkora találta fel ugyanis a 3M a fémezett fólia gyártási technológiáját amelynek lényege, hogy az anyagban azonosan vékony rétegek fém részecskéket tartalmaznak. Ezeknek köszönhetően a felület tükrös, a hőt visszaveri nem csak elnyeli, UV védelmet biztosít valamit szín tartó.
98-ban ismét fejlődés következett a Huper Optik előállt a nano-kerámiás ablakfólia technológiával. A cél a hő maximális visszaverése volt valamint a nap káros sugarainak blokkolása. Bár a napfény tökéletesen átjut rajta, a sugarak káros hatésait 99%-ban megszünteti. Véd az UV valamint az infra sugárzás ellen, a hőt pedig jelentősen visszaveri, ennek eredménye egy biztonságos, hűvös beltér az autóban. Éppen ezért a kerámia részecskés ablakfólia nem csupán egy fejlesztés volt, inkább egy hatalmas ugrás a fóliázás történetében.
Ennek a technológiának a következő lépcsője pedig a Skyfol Babyguard, ami már biztonsági ragasztóval van ellátva így nem csak a nap káros sugaraitól, de az üveg esetleges törése esetén is véd.

Az ablakfóliázás pontos menete

Első lépésként nagyon fontos a felület előkészítése, kívül-belül teljesen tiszta felülettel kell dolgozni, különben pöttyös, porral, más szennyeződésekkel teli lehet a felület.
Ami a nem megfelelően elvégzett munka eredménye.

A következő lépésben a fóliát az ablak méreteire vágása után zsugorítjuk, hogy a sík felület felvegye az ablak íveinek formáját.

Ezután következik a telepítés, az üvegen matricákat helyezünk el a műbizonylat végett, majd telepítő folyadékos víz segítségével belülről telepítjük a fóliát. A víz ki kasírozása után tisztára töröljük a felületet és már készen is vagyunk.

Nagyon fontos kiemelni, hogy az ablakban lévő sérüléseket, a gyárilag látható fűtőszálakat a fólia nem fedi el. Nem tölti ki és nem teszi semmissé.

Telepítés után nagyon fontos, hogy az ablakokat nem húzhatjuk le pár napig, ilyenkor ugyanis még sérülékeny, elválhat a felülettől. Ezt csupán a teljes kiszáradás után tehetjük meg.

Kinek ajánljuk ?

Mindenkinek aki szeretné az utazási komfortot, védelmet növelni, a belátást csökkenteni az autóban, legyen átlátszó vagy gyárilag sötétített üveg. A gyárilag sötétített üvegeket szintén hővédőként adják el, de a fóliázott ablakok mindig jobb teljesítményt és nagyobb védelmet nyújtanak. Mivel a fólia több árnyalatban érhető el, így az ablakok akár teljesen átlátszóak is maradhatnak ha valakit a kilátás befolyásol.

Az ablakfóliázás előnyei:

  • Akár extrém hővédelem
  • Belátás védelem
  • UV védelem
  • Infra sugarak elleni védelem
  • Ütközés esetén a fólia egyben tartja az üvegtáblát, így a szilánkok nem jelentenek veszélyt, mentés esetén pedig végig vágható és eltávolítható
  • Összegezve, komfortosabb, biztonságosabb utazás

Az ablakfóliázás hátrányai:

  • Az ablakok csak ammónia mentes vegyszerrel tisztíthatók(Tisztítószert ajánlunk)
  • Esetleges sérülés esetén a fóliát cserélni szükséges


Bármilyen hihetetlen, sok helyen a mai napig a 70-es évekbeli fémezett eljárással készült fóliákat telepítik és adják el. Nincs is ezzel semmi probléma, de tájékoztatás hiányában az ember nem is tudja, hogy lehetősége van akár más, jobb anyagot választania.

Nálunk a Skyfol két szériája közül tudsz választani:

  • Skyfol HPPro, a klasszikus fémezett fólia, 5%-os árnyalatban, 10 év garanciával.
  • Skyfol BabyGuard, a modern kerámiás technológia csúcsa, 5%-15%-30%-50%-70% árnyalatban élettartam garanciával.

Mire terjed ki a garancia ?

Ragasztó leválás, elszíneződés, anyagbeli hibárka.
A garancia NEM terjed ki szakadásra, karcok miatti sérülésekre és egyéb fizikai behatások okozta hibákra.

Bármilyen kérdésed van, vagy szeretnéd élőben tapasztalni a különséget a fóliák között keress minket bátran, állunk rendelkezésedre.

További információk elérhetőek a Skyfol hivatalos oldalán, vagy nálunk telefonon.